De Roos van Leary

De Roos van Leary

 

Welk gedrag door welk gedrag wordt opgeroepen?

De grondlegger: Timothy Leary

De Roos van Leary, ontwikkeld in de jaren 60 door onder andere Timothy Leary, is een communicatiemodel dat is voortgekomen uit een psychologisch onderzoek naar de werking van gedrag. De Roos van Leary gaat ervan uit dat gedrag, gedrag oproept. Met andere woorden; de Roos gaat uit van actie en reactie, oorzaak en gevolg, zenden en ontvangen. De grote verdienste van de Roos van Leary ligt in het feit dat de Roos laat zien;

 • welk gedrag door welk gedrag wordt opgeroepen en;
 • hoe gedrag te beïnvloeden is.

Een groot misverstand over de Roos van Leary is dat sommigen stellen dat de Roos van Leary mensen wil typeren ofwel wil karakteriseren. Dit is niet het geval.

De Roos van Leary wil namelijk gedrag typeren en de werking van dat gedrag op anderen verduidelijken. Het gaat bij de Roos van Leary dus over de interactie tussen mensen; niet over hoe mensen qua karakter zijn. Daarbij stelt de Roos van Leary dat ieder mens elke gedraging uit de roos in zich heeft en op gezette tijden (binnen specifieke situaties) inzet. Dat ieder mens voorkeurgedragingen heeft is evident. De Roos van Leary is echter geen methode om mensen (en diens menstype/karakter) in hokjes te plaatsen.

De basis: het assenstelsel

Wij als mensen hebben in relaties met andere mensen twee basisbehoeften;

 • We willen invloed hebben op anderen en hun omgeving;
 • We willen geaccepteerd worden.

Als het goed is, herken je deze behoeften ook bij jezelf. Je wilt graag dat andere mensen luisteren naar wat jij te zeggen hebt en dat ze er ook wat mee doen: je wilt effect hebben. En daarnaast wil je er ook bijhoren, het gevoel hebben dat je er mag zijn. Vanuit deze basisbehoeften is het assenstelsel van de Roos van Leary opgebouwd:

Roos van Leary

De verticale as – die van boven en onder – geeft de mate van invloed aan. Boven heb je heel veel invloed, onder niet tot nauwelijks. De horizontale as – die van tegen en samen – geeft de mate van acceptatie aan: als je aan de samenkant zit, is er veel acceptatie. Als gedrag links aan de tegenkant zit, is er weinig acceptatie.

Zo  krijg je 4 soorten gedragingen;

 • Bovengedrag : gericht op veel invloed uitoefenen
 • Ondergedrag : niet of nauwelijks gericht op invloed uitoefenen (volgend)
 • Samengedrag : gericht op acceptatie
 • Tegengedrag : gericht op andere belangen dan acceptatie (meestal resultaat)
Actie-reactie. De spelregels.

 Gedrag roept gedrag op. Het staat nooit helemaal los van elkaar. Jij wordt boos omdat een ander stom doet, je huilt als een ander je pijn doet, je helpt als iemand om hulp vraagt. Enzovoort. Dat is actie-reactie. En hoewel dat automatisch lijkt te gebeuren, liggen daar toch spelregels aan ten grondslag. Spelregels die wij onbewust volgen.

En die spelregels zijn als volgt;

 • Bovengedrag roept ondergedrag op

(leidend roept volgend op) en (aanvallend roept verdedigend op)

 • Ondergedrag roept bovengedrag op

(volgend roept leidend op) en (verdedigend roept aanvallend op)

 • Samengedrag roept samengedrag op
 • Tegengedrag roept tegengedrag op

In het schema van de Roos van Leary ziet dat er zo uit:

Roos van Leary actie-reactie

We hebben het over gedrag: dat wat mensen doen. Dat is dus niet wat mensen zijn, dat is een belangrijk onderscheid. Ook al zijn er mensen die veel van een bepaald soort gedrag vertonen, dan zíjn ze nog steeds niet dat gedrag. Je bént niet stom, je kunt wel stomme dingen doen.

En dat is mooi, want je identiteit, dat wat je bent, dat kun je eigenlijk niet veranderen. Je gedrag, dat wat je doet, kun je wél veranderen. Niet gemakkelijk overigens, maar ja, wie zegt dat het leven gemakkelijk is…?

 

Laten we eens kijken of we die actie-reactie-patronen uit onderstaande voorbeelden kunnen halen. Lees ze rustig door, en bekijk om welke spelregel het gaat…

Bijvoorbeeld

 1. Je zit rustig te werken; je collega zit bij jou in het kantoor. In een keer zegt hij/zij: “We hebben geen plakband meer. Heb je geen nieuwe besteld!?”
  Jij reageert geprikkeld: “Nou moe, ik kan niet aan alles denken! Doe het anders zelf!” en blijft mokkend zitten.
 2. Je werkt samen met een collega aan een project. Hij zit met zijn handen in het haar en roept: “Ik ga dit echt nooit afkrijgen! Help!”.
  Jij loopt direct naar hem toe en zegt:”Kom op joh, je kunt het wel! Waar zit het probleem?”
 3. Je collegaatje zit te zuchten en te steunen: “Ik heb nergens zin in. Wat een rotweer. En het is nog maandag ook. En dan ook nog zo’n rotklus…”. En zo verder.
  Jij raakt geïrriteerd en zegt op een gegeven moment: “Hee, als je niks leuks te zeggen hebt, dan ga je maar ergens anders zitten zeuren. Ik heb er knalgenoeg van!”
 4. Een collega belt je op en stelt voor: “Ga je mee, we gaan lekker samen lunchen!”.
  Jij reageert enthousiast: “Ja hartstikke leuk, geef me een half uurtje en dan ben ik zover”.

 

Simpele voorbeelden die duidelijk maken hoe het werkt. Zie jij de spelregels terug in deze voorbeelden?

Dit is de oplossing;

Voorbeeld 1:    Aanval           →    Verdediging

Voorbeeld 2:    Volgend         →    Leidend

Voorbeeld 3:    Verdedigend  →    Aanvallend

Voorbeeld 4:    Leidend         →    Volgend

Uit deze voorbeelden blijkt al, dat we in het dagelijks leven veelal automatisch reageren volgens het principe van de Roos van Leary. We hoeven er niet bij na te denken en er ook niets aan te doen. Alleen… soms zit je in een patroon waar je niet tevreden over bent. Wat doe je dan?

 

En als je het nou anders wilt? Roos van Leary Motivatie

‘So far so good’. Je zou kunnen denken, dat als het allemaal automatisch gaat, je er toch niets aan kunt veranderen. Dat is gelukkig niet het geval!
Want jij bent tenslotte een actieve deelnemer in dit communicatiespel, niet een willoos slachtoffer!

Neem nou het voorbeeld van je hulpeloze collega, voorbeeld 2. Jij bent bijgesprongen, maar hebt er eigenlijk de balen van dat hij elke keer zijn koppie laat hangen. Want dit is niet de eerste keer! En dus mopper je in stilte op die slome collega, die telkens op jou leunt en niet zelfstandig genoeg is. Tja… daar verandert niet veel van!

De crux zit hem in het volgende: als jij wilt dat een ander zich anders gedraagt, zul je je eigen gedrag moeten veranderen.

Aj! Dat zijn we niet gewend, het is makkelijker en prettiger te mopperen op die ander. Maar nogmaals: daarmee houd je zelf de situatie in stand.

Stel – in hetzelfde voorbeeld – dat jij helemaal niet zou reageren. Dus: Je werkt samen met een collega aan een project. Hij zit met zijn handen in het haar en roept: “Ik ga dit echt nooit afkrijgen! Help!”…

En jij werkt rustig en gestaag door aan je eigen werk. Je reageert totaal niet. Of je loopt even weg om koffie te halen… Wat zou er dan gebeuren?

Grote kans dat hij het nogmaals probeert, maar als jij niet blijft reageren, zal hij andere oplossingen gaan zoeken. Of hij wordt boos op jou, of hij zoekt zelf een oplossing, of hij probeert van anderen hulp te krijgen. Hoe dan ook: het patroon is doorbroken!

 

Cruciaal

Cruciaal in het hele verhaal is: als het gedrag van een ander je niet bevalt, dan zul jij moeten veranderen. Dat vergt een hele andere manier van denken, want wij zijn geneigd om in schuld te denken: “ja maar, die ander doet toch stom! Het is tenslotte zijn of haar schuld!”

Daar kun je al dan niet gelijk in hebben, maar dat levert niks op. Het helpt niet , het is niet effectief. Sterker nog: het houdt in stand wat je niet bevalt.

Dus zinvoller is het, om te kijken naar wat werkt.

 • Als je wilt dat de ander leidend gedrag gaat vertonen, dan zul je je dus zelf volgend op moeten stellen; bv. Als je wilt dat een ander eens met ideeën komt of zelf zijn problemen oplost, dan houd je je eigen ideeën voor je net zolang tot de ander met ideeën komt!
 • Wil je dat de ander eens wat vaker volgend gedrag laat zien, dan zul je zelf meer de leiding op je moeten nemen. Loop je bijv. altijd achter je collega aan, dan kun je eens wat meer initiatief naar je toetrekken door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik wil graag met je lunchen. Laten we deze keer in het eetcafé aan de overkant gaan zitten.” en maar eens zien wat dat oplevert!
 • Heb je genoeg van het aanvallend gedrag van de ander, dan kun je zelf ophouden je te verdedigen. Wat zou je collega doen, als jij met een glimlach zou zeggen: “Waar zouden we nu plakband vandaan kunnen toveren?” Misschien sputtert hij/zij nog wel even, maar dat is moeilijk vol te houden in zo’n geval!
 • Wil je tenslotte graag dat de ander niet altijd in de verdediging zit, zorg dan dat jij niet gaat aanvallen. Zeker weten dat je collega snel uit is gemopperd, als jij zegt: “Jeetje, zeg. Je voelt je écht niet lekker. Wat is er allemaal aan de hand, kan ik je ergens mee helpen?”

Het werkt gegarandeerd!

Soms moet je het wel even volhouden, want de ander beweegt niet altijd meteen mee. Maar bedenk dan weer: kennelijk heb ik mijn gedrag nog niet duidelijk genoeg veranderd, want het gedrag van de ander verandert nog niet. Dus dan doe je het nog een keer, of nog duidelijker.

 

Vastgelopen patronen

Soms zit je samen vast in een patroon. Met name in gezinnen en relaties zie je dat. Zussen die eindeloos op elkaar katten. Partners die elkaar constant vliegen af zitten te vangen. Moeders die alles aan de kant zetten voor hun gezin…

Dan heb je 2 stappen nodig: als eerste een stap om het ingesleten patroon te doorbreken. Als tweede kun je kiezen in wat voor patroon je wel wilt zitten.

Wat doe je dan?

Stap 1: Je doorbreekt het patroon, door naast de ander in de Roos van Leary te gaan zitten;

Roos van Leary

 

Is de ander leidend, dan reageer je aanvallend
“Zeg, ik heb niet altijd zin om te doen wat jij zegt. Ik ga lekker zwemmen vandaag!”

Is de ander volgend, dan reageer je verdedigend
“Ik weet het ook allemaal niet, het is me veel te moeilijk. Ik heb al moeite genoeg mijn eigen werk te bevatten!”

Is de ander aanvallend, dan reageer je leidend
“Wat is er aan de hand? Kunnen we het erover hebben wat je dwarszit, dat je zo heftig reageert?”

Is de ander verdedigend, dan reageer je volgend
“Ja, het is ook vreselijk ellendig allemaal. Echt afschuwelijk!”

En je zult merken aan de reactie van de ander dat je niet meer in het vastgesleten patroon zit. Deel 1 bereikt!

 

Stap 2: Je kiest in welk patroon je wel wilt zitten. En daar pas je je gedrag op aan.

Stap 1 is nodig om het patroon te doorbreken, maar je hoeft er niet te lang in te blijven zitten. Stap 2 zorgt ervoor, dat je vervolgens effectief en/of prettig met elkaar kunt communiceren. Doel bereikt!

 

Tot slot

Een heel verhaal, nu gaat het erom het in de praktijk te brengen! Ga ermee oefenen: je zult merken dat je het soms al helemaal doet volgens het model. Je hoeft het alleen nog maar bewuster in te gaan zetten. En lukt het niet, of lukt het niet in één keer: niks aan de hand. Er komt altijd een volgend interactiemoment, waarop je het weer kunt proberen. Durf ermee te spelen en je zult zien: het werkt!

Uitgebreid model

Roos van Leary uitgebreid model Roos van Leary gedrag Roos van Leary als je doorschiet Roos van Leary het doorbroken patroon Roos van Leary vs PersonalColor Roos van Leary voorbeelden van uitingen

Meer weten?

Neem contact op met Guido!

Wat een eyeopener het traject van en met Guido!
Dit was de “zoveelste” die me de handvaten zou geven om meer uit mezelf te halen.
Maar het is hem gelukt!

Guido geeft je de handvaten om de handleiding van je eigen spel te schrijven, want dat is wat je elke dag doet! Elke dag ben jij leider van je eigen spel zowel in je privé als je zakelijke leven!
Als jij weet welke kleur pionnen jij op je bord hebt staan, weet jij ook hoe hier mee om te gaan zonder in vervelende situaties terecht te komen.

Als je slachtoffer wil zijn, ben je bij Guido aan het verkeerde adres. Wil je jezelf graag ontwikkelen en vooruit kijken zoek dan contact met Guido!

Linda Dekker

Directeur/Eigenaresse bij Pakhuis Coenplein

Guido is een zeer goed praktijk gericht persoon en zeer goed om naar te luisteren en van te leren.

Frans Vrancken

Meewerkend voorman, Linssen Yachts B.V.

Door een eendags training ben ik in contact gekomen met Guido. Later heb ik een compleet coachingstraject bij hem doorlopen. Hij heeft mij voor mijn nieuwe functie de juiste manier van denken en doen in kaart gebracht. Dit doet hij in een ongedwongen sfeer waarbij resultaat voorop staat. Door zijn manier van werken worden zwakke punten snel duidelijk en weet je waar je aan moet werken. De sessies vinden plaats op een plek waar je ongestoord kunt werken. Wel vraagt hij een goede inzet en weet hij je op de juiste manier te raken om dingen snel op te pakken.

Johan van Zetten

Hoofd beheer & onderhoud, Uiterwaarde

Guido heeft mij bewust gemaakt van mijn persoonlijke kwaliteiten en mij sterk weten te verbeteren door het toepassen van gedragsprofielen.

Gideon Knoop

Eigenaar, Edigno 3D Animaties

Dit is een reactie op de presentatie van Guido op de Minor Charismatisch Leiderschap, aan de Hoge School Utrecht. Een spetterende presentatie was het zeker! Bedankt voor de eye-openers! Verbazingwekkend hoe goed dit model aansluit op ervaringen.
Wat ik echt erg top vond, is de directe kleurtoekenning bij interrupties van anderen tijdens de presentatie. Dit maakte het gehele plaatje ontzettend toegankelijk. Bedankt!

Carsten de la Fonteijne

Support Engineer Broadcast Playout, Ericsson Broadcast and Media Services

Het afgelopen half jaar een zeer leerzame masterclass effectief leiderschap bij Guido gevolgd. De materie wordt door Guido toegepast op de praktijk! Waardoor het ook goed toepasbaar en herkenbaar is.

Mariska van Lith

Bedrijfsleider, Café-Zalen De Lachende Vis

Back on the road again! Waar ben ik, wie ben ik, wie wil ik zijn….
Vragen, vragen en nog meer vragen deden zich een tijd geleden voor zonder dat ik er erg in had. Een helpende hand wist ik niet gelijk te vinden. Vooral omdat mij herhaaldelijk werd verteld; ‘Je doet het goed, ga zo door’. Dit tot op het moment dat ik geestelijk en lichamelijk aan de afgrond stond en dacht; ‘Laat de boel de boel maar zijn’. Gelukkig werd mij op dat moment een helpende hand toegereikt. Iemand had toch gezien dat ik niet goed in mijn vel zat en ik niet meer goed kon functioneren. Ik heb met beide handen deze kans gepakt en stond open voor alle hulp. De uitkomst bleek hulp door Guido.
Guido heeft mij de afgelopen periode laten inzien dat alles draait om perceptie en gedrag. Mij werd een spiegel voorgehouden waar ik veel van heb geleerd. Hierdoor ben ik weer gezonder en sterker geworden en kan ik weer beter functioneren op een menselijke manier op basis van ontzag en niet van gezag. Ik weet dat de ‘wandeling’ nooit af is , maar weet nu hoe ik de kaart moet gebruiken tijdens de ‘wandeling’.
Guido bedankt! Een Limburgse vriend.

Ron Dörenberg

Afdelingshoofd, Linssen Yachts B.V.

Gezamenlijk met 10 collega’s bij Guido de Masterclass Effectief Leiderschap gevolgd.
Hij biedt een uitgebreid pakket aan, waar je voor jezelf het best passende zelf kan uit halen.
Guido laat je de sterke dingen in je zelf naar boven halen, die je in praktijk kunt omzetten in je houding, motivatie en leiderschap.
Guido laat je in een spiegel kijken waar je een goed eigen beeld van krijgt.
Soms hard, maar wel reëel. Ik zelf heb dit positief gevonden. Guido weet je te raken maar ook te verbeteren.

Guido, het was een pittige maar zeer leerzame mix voor succes!

Groet Ben Hartog

Ben Hartog

Meewerkend voorman, Linssen Yachts BV

Bij het opstarten van mijn onderneming liep ik op verschillende punten vast. Iemand adviseerde me om Guido in te schakelen. De coachingssessies met Guido hielpen mij om mezelf positief te ontwikkelen, zowel als mens en als ondernemer. Ook heeft hij mij effectief begeleid met mijn ondernemingsplan. In een ongedwongen sfeer gaf Guido mij concrete handvatten zodat ik een goed inzicht kreeg in hoe ik mijn eigen merk succesvol kon starten. Na elke sessie voelde ik een ‘verlichting’ en wist ik steeds beter waar ik stond in het proces. Guido coacht met passie en spreekt vanuit zijn hart.

Riët Mooibroek

Eigenaresse, Riët Ontwerpstudio

Guido, onze eerste ontmoeting zal ik nooit vergeten en zeker niet de sessies die hierna zijn gevolgd.
De spiegel die me werd voorgehouden was niet altijd even prettig maar de confrontatie was nodig!
De inzichten, het bewust worden van……
De handvatten, modellen die ik toe gereikt heb gekregen hebben me gebracht tot waar ik nu sta.
Ik ben een mooie weg in geslagen en kijk nu niet alleen naar waar het einde is, maar geniet ook van de dingen links en rechts op mijn pad.
Jouw kennis, persoonlijkheid, kracht, levenservaring maken jou een coach die zijn vak echt verstaat!
Kortom je bent een geweldig persoon om mee samen te werken!

Marlie Op 't Root

Revalidatiecoach, Your life, your choice

Ik kwam met een simpele vraag bij Guido; ‘mijn timemanagement beter in de hand krijgen’. Als werknemer in een nieuwe baan vol ambities kwam ik er snel achter dat ik echt een slag moest maken, wilde ik iets met mijn ambities kunnen bereiken. Gelukkig was er meteen een klik. Guido is een praktisch ingestelde doener met oog voor de behoefte, de emoties en persoonlijkheid, maar zeker ook confronterend, recht voor zijn raap en doelgericht. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik niet een simpel trucje heb aangeleerd. Ik heb leren luisteren naar mezelf en daarop effectief leren acteren. Een verschil van dag en nacht en met dan ook heel veel resultaat. Nu het fundament is gelegd is mijn coachtraject afgerond met een ‘tool’. Ofwel het implementeren van een model, dat ervoor zorgt dat het acteren op een voor mij passende manier ook een plek krijgt in mijn patroon. Kortom naast het bouwen aan een lange termijn verandering is er ook gezorgd voor korte termijn resultaat. Guido, bedankt hiervoor! Ik weet nu al dat ik hier mijn hele leven profijt van ga hebben.

Danielle Trappenburg-Eelkman Rooda

Manager Business Development, NIZO Food Research

Verhelderend, simpel en to the point. Tijdens het drinken van een kop koffie heeft hij mij inzichten gegeven waarmee ik in mijn dagelijkse werkzaamheden uitstekend uit de voeten kan.

Jeroen den Boef

Accountmanager, BSH Huishoudapparaten B.V.

Guido is een coach pur sang. Zijn enthousiasme en kennis heeft bij mij veel naar boven gebracht. Hij is er de aanleiding voor dat ik na 22 jaar ambtenaar de keuze heb gemaakt om ondernemer te worden. Door de analyses en begeleiding van Guido heb ik bij mijzelf naar boven weten te halen waarom ik al lang niet gelukkig was en hoe ik weer gelukkig kan worden. Guido is er niet de man naar om langdradige verhalen op je los te laten. Hij is direct en schud je wakker. Je eigen ontwikkeling moet je uiteraard wel zelf ontdekken. Guido helpt je daarbij. En dat is waar Guido het verschil maakt.

Remko an Haack

Projectleider, TEAM3.0; Together Everyone Achieves More

Guido confronteert en spiegelt. Dat was spannend, maar maakte heel veel duidelijk. Zijn coaching heeft mij inzichten gegeven in mijn gedrag, waardoor ik de stappen kan maken die ik eerder had willen maken, als ik mezelf niet had tegengehouden. De door hem gebruikte tool, Personal Color, werkte confronterend, op een zeer prettige manier. Met de uitslagen kan ik jaren door!

Monique Donga

Directie, MDOrganized

Het afgelopen half jaar heb ik de Masterclass Effectief Leiderschap gevolgd van Guido. Opmerkelijk vond ik de manier waarop hij dit op een zeer gedreven manier heeft gedaan.
Hij weet de gevoelige snaar te raken en je zwakheden bloot te leggen. Dit was confronterend maar bijzonder leerzaam.
Het heeft mij wel zelfverzekerder gemaakt en dus zie ik met vertrouwen de toekomst tegemoet.

Jo van de Braak

Leidinggevende afd. Metalcoat, Linssen Yachts B.V.

Guido heeft op mij indruk gemaakt als coach die op realistische manier op zijn doel af gaat. Hij werkt efficiënt en weet op een heldere manier iemand de spiegel voor te houden. Zijn werkwijze is resultaat gericht op de rol van de persoon in het team en de effecten op de omgeving. Hij is een inspirerende en bevlogen trainer. Ik heb onze gesprekken dan ook zeer gewaardeerd!

Pieter van Rijbroek

Partner Financing, TV5-VR Finance B.V.

Als je echt bereid bent om aan je zwakke punten te werken, ben je bij Guido aan het goede adres. Guido is niet bang om je stevig met je jezelf te confronteren en helpt je vervolgens verder. Als je ondernemer bent en niet goed weet hoe je verder wilt met je bedrijf, is het een aanrader om Guido te bellen.

Wim van der Mark

Eigenaar, Dialoogtrainers.nl

Guido is een coach die je op de juiste manier begeleid. Echter de beslissingen en de behandelde zaken werk je zelf uit. Aan stimulans geen gebrek. Goede kennis van diverse modellen, waar je echt iets mee kunt. Het heeft mij persoonlijk bijzonder versterkt. Een (h)eerlijke vent om mee te werken.

Cock van der Werf

DGA, PECO Select Fasteners B.V.

Guido brengt zijn Masterclass op een zeer inspirerende, positieve, verhelderende en coachende wijze. Direct en to the point, altijd gedreven en het geheel in positieve energie. De kennis welke hij overbrengt geeft je honger om meer info te verzamelen. Top! Leo

Leo Jacobs

Service Manager, Same Deutz-Fahr Benelux

Guido weet waar hij over praat, vermengt theorie perfect met praktijk en kan dit uitstekend overbrengen. Zijn kritische vragen zetten je aan het denken en sporen je aan om tot actie over te gaan. Hij haalt je uit je comfortzone, laat je zwemmen maar zorgt er voor dat je niet verdrinkt. Zijn begeleiding is top en heeft er voor gezorgd dat mijn effectiviteit met grote sprongen vooruit gaat!

Marcel Attinger

DGA, Creating4U

Al weer enige maanden geleden heb ik de Masterclass Effectief Leiderschap bij Guido mogen volgen.
Ik herinner mij nog heel goed dat in ons eerste gesprek ik nadrukkelijk aangaf geen ‘andere’ Leon te willen worden. Mij eigen ik, mijn eigen identiteit en mijn unieke kenmerken en kwaliteiten wilde ik graag behouden. Wat ik wilde was graag leren om ze effectiever (en dus anders) in te gaan zetten.
Dit in het achterhoofd houdend zijn we vertrokken samen en ik moet bekennen, mijn scepsis was ongegrond!
Van begin af aan hield Guido van tijd tot tijd een confronterende spiegel voor. Steeds gebeurde dit met respect, gevoel, op een realistische manier en in een begrijpelijke taal. De kennis en ervaring van Guido, specifiek ook van de business waarin ik werkzaam ben, zorgde voor verbinding en een fantastische vibe!
Bewust schrijf ik pas na enige tijd mijn aanbeveling omdat ik ook benieuwd was naar het effect op termijn.
Allereerst kan ik tot mijn tevredenheid vaststellen dat ik als persoon echt niet ben veranderd. Ik pas mij wel makkelijker aan aan de persoon of situatie. Moeiteloos schakel ik op en neer.
Vervolgens is mijn ervaring dat ook op termijn de Masterclass mij blijvend heeft geholpen. Op de momenten dat het erop aan komt grijp ik terug naar de handvatten en modellen die ik heb meegenomen uit het traject.
Uiteindelijk ben ik niet alleen effectiever, communicatief vaardiger, sociaal vaardiger, rustiger en haal meer energie uit de dingen die ik doe.
Kortom toch anders zonder als persoon te veranderen!
Guido, nogmaals bedankt!!!

Leon Cornelissen

Project Manager Logistics, Movico BV

Guido is een hele fijne gesprekspartner, hij luistert zonder te oordelen. Hij stelt zich volledig open en deelt regelmatig zijn eigen ervaringen, dat gaf mij vertrouwen en heeft me geholpen dat ook te doen. Guido is specialist in zijn vak en weet perfect de juiste snaren te raken. Het was soms erg confronterend, maar het resultaat gaaf en bijzonder! Door Guido weet ik nu weer waar het over gaat, welke kant ik met mijn bedrijf op wil en hoe ik mijn doel ga bereiken. Hij heeft mij geleerd te vertrouwen op mijn onderbuikgevoel, waardoor ik volledig vanuit mijn eigen kracht de juiste keuzes kan maken. Het resultaat; een berg energie en plezier in wat ik doe!
Guido, onwijs bedankt voor je hulp, het was erg prettig om met je te mogen werken!

Natascha Gerrits-den Hartog

DGA, Het Fundament Aankoopmakelaardij

Ik heb Guido ervaren als een zeer prettig persoon. Zijn enthousiasme en vrolijkheid gecombineerd met zijn kennis hebben mij enorm geholpen met het maken van de juiste keuzes.
Zowel als persoon als ondernemer heb ik door Guido grote stappen kunnen zetten. Zelfverzekerd en vol positieve energie ga ik de toekomst tegemoet.
Voor iedere ondernemer is er altijd nog winst te behalen, Guido is de persoon die je hier bij kan helpen.
Guido heel erg bedankt en we spreken zeker nog eens af om te “brainstormen”!

Roger Golsteijn

Directeur, Heythuysen Schilderwerk & Totaalonderhoud

Guido is een coach zonder fluwelen handschoenen. Direct, soms confronterend, maar altijd met een gigantische drive om het beste uit jouzelf naar boven te halen. Zijn manier van werken creëert nieuwe inzichten, opent mogelijkheden en maakt verandering natuurlijk.

Jörgen Hensgens

Managing Director, Beurtvaartadres | (Digital) Business Transformation | Process Automation | Change Management | Business Development